Toerisme Budapest, Bezienswaardigheden Budapest, Vakantie Budapest.

Toerisme in Boedapest - Bezienswaardigheden Boedapest


Toerisme en bezienswaardigheden in Boedapest, u vindt hier alles over uw Stedentrip of weekendje weg naar Boedapest of over uw vakantie naar Boedapest. Alle toeristische attracties en bezienswaardigheden in Boedapest handig bij elkaar.
 

Toerisme en Bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.
De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De luchthaven Boedapest-Ferihegy vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.
 

Geschiedenis van Boedapest

Beide oevers van de Donau werden al door de Romeinen bewoond: op de plaats van het huidige stadsdeel Óbuda lag Aquincum, en op de plaats van Pest het kleinere Contra-Aquincum. In 35 v.Chr. kwamen de oorspronkelijke bewoners in aanraking met de Romeinen, toen een Romeins leger onder leiding van Octavianus, de latere keizer Augustus, een veldtocht ondernam. Ong. 10 v.Chr. werd er een Romeinse provincie gevormd tussen de Oostelijke Alpen, de Donau en de Sava (Sau), die Pannonia werd genoemd. De Romeinen legden langs de Donau militaire steunpunten aan. Zo ontstond in de 1e eeuw het legerkamp Aquincum. Daarnaast verrees het stadje "Óbuda" voor de burgers. Aquincum werd de hoofdstad van Pannonië en zou 30.000 inwoners hebben geteld. Tot het eind van de 4e eeuw bleef het lot van de stad verbonden met het Romeinse rijk. Er was een goed wegennet tussen de grensstad aan de Donau en de overige 25 kleine steden en de vele landelijke nederzettingen. Vondsten bewijzen dat er ook handel werd gedreven met Spanje en Zuid-Italië.
Het verval zette in toen tegen het eind van de 4e eeuw de Romeinen hun grenzen niet langer konden verdedigen tegen de invallen van Germaanse stammen en de Hunnen. Een groot deel van de bevolking sloeg op de vlucht. In 455 werden de Hunnen daar verdreven. Na de Hunnen en Ostrogoten vestigden zich in het gebied diverse nomadenstammen uit Azië. In 567 kwamen de Avaren zich hier vestigen. Tegen het eind van de 8e eeuw werden de Avaren door Karel de Grote en zijn zoon Pepijn, verslagen. Na de dood van Karel de Grote raakte het gebied weer los van het Frankische rijk. In het gebied van het oude Aquincum vestigden zich toen Slavische stammen. Uit die tijd dateert waarschijnlijk de naam Boeda ('klein huis','hut') voor het deel aan de rechteroever. Het deel aan de andere oever van de Donau kreeg de naam Pest ('hol'), misschien vanwege de vele holen, die zich daar toen in de heuvels bevonden.
De Hongaren verschenen pas eeuwen later, tegen het jaar 900. Onder leiding van Árpád veroverden ze dit gebied, dat nog voortleefde onder de naam Pannonia en waartoe Boeda en Pest behoorden. Ze ondernamen rooftochten tot in het huidige Duitsland, Frankrijk en Italië. Pas nadat ze door keizer Otto I waren verslagen, besloten ze zich voorgoed te vestigen in het huidige Boedapest en wijde omgeving. Onder hun vorst Géza (971-997) gingen ze tot het christendom over. Belangrijk was dat de rooms-katholieke vorm van het christendom en niet de Grieks-katholieke, Byzantijnse variant werd gekozen. Het jaar 1000, waarin Stefan I van Hongarije tot koning werd gekroond, kan als geboortejaar van het Magyarenland beschouwd worden. De koningen hadden omstreeks die tijd nog geen vaste verblijfplaats. Ze trokken door het land en sloegen dan weer hier en weer daar hun kampementen op.
De binnenvallende Mongolen, die Óbuda en Pest verwoesten in 1241, en stadjes en dorpen in ruïnes veranderden, dwongen koning Béla IV burchten en stadsmuren te bouwen. De Mongolen verdwenen weliswaar nog in hetzelfde jaar, 1241, waarin ze gekomen waren, maar men vreesde een nieuwe inval. Béla IV liet het betrekkelijk smalle plateau van de heuvel van Boeda met een muur omgeven en in de 13e en 14e eeuw werd in het noordelijk deel de burcht gebouwd.
Boeda, dat strategisch op een heuvel ligt, kreeg in 1247 een kasteel en werd in 1361 de hoofdstad van het koninkrijk Hongarije. Onder koning Matthias Corvinus maakten Hongarije en Boeda een bloeitijd door.
Daaraan kwam een eind met de verovering door de Turken, die het Hongaarse koninkrijk in Mohács in 1526 een vernietigende slag toebrachten en de vesting Boeda in 1541 innamen. De stad was vanaf 1686 in Oostenrijkse handen. In 1787 komt Hongarije onder Habsburgs bewind, dat tot 1918 aan de macht blijft, zij het dat vanaf 1867 Oostenrijk en Hongarije gelijkwaardige partners zijn binnen Oostenrijk-Hongarije. In deze periode maakt met name Pest een enorme groei door. De bevolking bedroeg rond 1900 730.000 zielen.
De 20e eeuw bracht nieuwe stadsuitbreidingen (Újpest, Kispest, Angyalföld), maar vooral dramatische gebeurtenissen als de deportatie en vernietiging van grote delen van de omvangrijke joodse gemeenschap (in zeer korte tijd, pas in 1944 werd de stad door de nazi's bezet), de bevrijding (maar feitelijk nieuwe bezetting) door de Sovjet-Unie en het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956 door diezelfde Sovjet-Unie. Deze gebeurtenissen hebben alle hun sporen in het stadsbeeld nagelaten.
Sinds in 1989 in Boedapest de Republiek Hongarije werd uitgeroepen, is de stad het decor van ingrijpende hervormingen. De terugkeer van de markteconomie heeft het stadsbeeld zeer verlevendigd. De bevolking van de stad is in deze periode verder afgenomen (het hoogtepunt ligt in dit opzicht aan het begin van de jaren 80).
 

Bezienswaardigheden in Boedapest

Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda:
de Burcht en Burchtheuvel (Várhegy) 
de Matthiaskerk (Mátyástemplom)
het Vissersbastion (Halászbástya)
de Táncsics Mihály utca
 
De heuvel is ommuurd: de 18de-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel leed zware oorlogsschade). Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen. Zoals de meeste attracties van Boedapest zijn de grote toeristentrekkers minder oud dan ze lijken: zowel de Matthiaskerk in zijn huidige vorm als het Vissersbastion zijn negentiende-eeuws.
 
Andere belangrijke bezienswaardigheden in Boeda:
* de Waterstad (Viziváros)
* de Szent Anna-Templom (Sint-Annakerk)
* de Batthyány tér (Batthyányplein)
* de Citadel van Boeda
* het Hotel Gellért
 
Bezienswaardigheden in Pest:
- het Parlementsgebouw aan de oevers van de Donau
- de Andrássyboulevard (Andrássy út), dé boulevard van Boedapest
- het Heldenplein (Hősök tere) aan het eind daarvan, met zijn Millenniummomument
- het Városliget (Stadspark) met:
  - de Vajdahunyadburcht
  - het restaurant Gundel
  - het Vidámpark (Pretpark)
  - de Állatkert (Dierentuin)
  - de Nagykörút (Grote Boulevard) met zijn winkels en hotels
  - het centrum (vijfde district) ligt direct tegenover de Burchtheuvel en is het zaken- en winkelcentrum van heel Boedapest.
  - de Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)
  - de Theaterwijk
  - vele badhuizen, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd
  - de gerestaureerde Grote Markthal
  - de beroemde koffiehuizen
 

Bruggen in Boedapest

Er zijn negen bruggen over de Donau in Boedapest:
 De Spoorwegbrug van Újpest, ver in het noorden
 De Árpádbrug geeft verbinding met het Margiteiland en Óbuda
 De Margitbrug geeft toegang tot het Margiteiland, een parkeiland in de rivier
 De Kettingbrug (of Lánchíd) is de oudste brug van Boedapest (1849)
 De Elisabethbrug, een opvallend moderne brug
 De Vrijheidsbrug (of Szabadsághíd), vroeger Ferenc Józsefhíd (Frans-Jozefbrug)
 De Petőfibrug geeft verbinding met de Nagykörút (Grote boulevard)
 De Lágymányosibrug, de nieuwste brug ter ontlasting van de Petőfibrug
 De zuidelijke spoorwegbrug, spoorwegverbinding met Wenen.
 
 

Musea in Boedapest

Ernst Museum
Ludwig Museum Boedapest
Magyar Nemzeti Múzeum
Soros Center for Contemporary Art
Statue Park Budapest
Szépművészeti Múzeum, Museum voor Schone Kunsten
Néprajzi Múzeum
Vasúttörténeti Park
 
 
Bron: WiKiPedia.org (klik op de knop bron onderaan de site voor de totale bronvermelding)

Plaats hier uw ervaringen over Budapest


Sunweb Vakantie Aanbiedingen Sudtours Vakantie Aanbiedingen KRAS Vakantie Aanbiedingen

Mooie andere Plaatsen of Streken in Europa zijn:


Budapest Boedapest Stedentrip bezienswaardigheden Bezienswaardigheden Boedapest Boedapest Hongarije Donau Boeda Vóór Pest-Boeda De inwoners bijna Centraal-Europa Boedapest-Ferihegy Midden-Europa   Geschiedenis Boedapest Beide Romeinen Óbuda Aquincum plaats Contra-Aquincum Romeins Octavianus Augustus Romeinse gevormd Oostelijke Alpen Pannonia Daarnaast hoofdstad Pannonië tussen steden Vondsten handel Spanje Zuid-Italië Het tegen Germaanse Hunnen werden Ostrogoten Azië kwamen Avaren Tegen Karel Grote Pepijn gebied Frankische vestigden Slavische stammen rechteroever Hongaren Onder leiding onder huidige Duitsland Frankrijk Italië keizer verslagen vestigen Géza Belangrijk christendom Grieks-katholieke Byzantijnse Stefan Magyarenland Mongolen koning Béla waarin waren heuvel kreeg Matthias Corvinus Turken Hongaarse koninkrijk Mohács Oostenrijkse Habsburgs vanaf Oostenrijk Oostenrijk-Hongarije bevolking nieuwe Kispest Angyalföld) Sovjet-Unie Opstand gebeurtenissen hebben Republiek stadsbeeld periode Boedapest Op Burchtheuvel Boeda de Burcht Matthiaskerk Vissersbastion Táncsics Mihály Burchtwijk binnen Zoals attracties grote belangrijke Boeda * Waterstad Szent Anna-Templom Batthyány Citadel Hotel Gellért   Bezienswaardigheden Pest - Parlementsgebouw oevers Donau - Andrássyboulevard Boedapest - Heldenplein Millenniummomument - Városliget Vajdahunyadburcht   - Gundel   - Vidámpark Nagykörút Boulevard) Boedapest   - Sint-Stefanusbasiliek István Bazilika)   - Theaterwijk   - Turkse Markthal   - Boedapest Er bruggen Boedapest  De Spoorwegbrug Margiteiland Margitbrug geeft Kettingbrug Lánchíd) Elisabethbrug Vrijheidsbrug Szabadsághíd) Ferenc Józsefhíd Petőfibrug verbinding (Grote Lágymányosibrug Petőfibrug  De zuidelijke Wenen     Musea Boedapest Ernst Museum Ludwig Museum Boedapest Magyar Nemzeti Múzeum Soros Center Contemporary Art Statue Budapest Szépművészeti Múzeum Schone Kunsten Néprajzi Múzeum Vasúttörténeti Park     Bron WiKiPediaorg
 
  • Vakantie Aanbiedingen Sunweb
  • Vakantie Aanbiedingen Kras