Toerisme Essen, Bezienswaardigheden Essen, Vakantie Essen.

Vakantie, Toerisme, Bezienswaardigheden Essen


Toerisme in Essen, u vindt hier alles over Toerisme, Recreatie, Vakantie en Bezienswaardigheden in Essen. Alle toeristische informatie in Essen handig bij elkaar. Toerisme in Essen begint bij Toeristen Informatie Europa.

Vakantie, Toerisme, Recreatie, Bezienswaardigheden Essen

 
Essen is een stadsdistrict, gelegen in het Ruhrgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
 

Omschrijving Essen

 
Zoals meer steden in het Ruhrgebied heeft de stad geen historische binnenstad. Deze is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Essen ligt aan de Westfaalse hellweg. Hoewel de stad is ontstaan in 845, begon ze pas in de 19e eeuw te groeien tot een stad van enig belang. De stad kent veel fabrieken en andere industriële gebouwen die deels gesloten zijn.
 
De bekendste firma die in de stad gevestigd is, is de staalfirma Friedrich Krupp AG, opgericht door de industriële familie Krupp, en in 1999 met Thyssen gefuseerd tot ThyssenKrupp. Villa Hügel, het voormalige woonhuis van deze familie aan de Baldeneysee, is enorm van omvang. Tegenwoordig worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden.
De stad kent diverse hoge gebouwen. Het bekendste is de RWE Turm (127 meter), het hoofdkantoor van RWE AG. Daarnaast heeft Essen het hoogste stadhuis van Duitsland (106 meter).
 
De buitenwijken van Essen bestaan uit talrijke agglomeraties die vroeger aparte dorpen vormden. In het stadsdeel Katernberg ligt de Zeche en Kokerei Zollverein. Dit voormalig industriële complex met onder meer een kolenmijn staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de unieke Bauhaus-architectuur. Onderdelen van de stad zijn o.a. Heidhausen, Bredeney, Kupferdreh, Dilldorf, Werden en Kettwig.
 
Essen heeft een rijk cultureel leven. Zo is er het bekende Aalto-Theater, de onlangs volledig gerenoveerde Philharmonie, het Grillo Stadttheater, en ook de gerenommeerde bioscoop de Lichtburg. In het Museum Folkwang worden regelmatig grote overzichtstentoonstellingen gehouden. In 2010 was Essen, samen met Istanbul en Pécs, Culturele Hoofdstad.
Het stadsbeeld wordt bepaald door de na de zware oorlogsverwoestingen verrezen nieuwbouw. Het historisch middelpunt van de stad is de romaanse kathedraal. Verder kent de stad nog een aantal middeleeuwse kerken.
 
Het Sticht Essen was een abdijvorstendom voor vrouwen in en om de Duitse stad Essen.
Het werd gesticht rond 845 door de Saksische edelman Altfrid, die later bisschop van Hildesheim werd en die ook heilig verklaard werd. De plaats heette aanvankelijk Astnidhi, een naam die zich ontwikkelde tot Essen.
 
Het gebied werd een rijksonmiddellijke rijksabdij ergens tussen 874 en 947. De heerschappij breidde zich uit tot een gebied tussen de Emscher en de Ruhr. De abdij verhinderde enkele malen dat de stad Essen een vrije rijksstad werd. In 1235/65/75 werd de status van rijksvorst bereikt en werd de landshoogheid verworven. Keizer Karel IV bevestigt in 1372 de Reichsunmittelbarkeit.
 
Binnen het Heilige Roomse Rijk hoorde Essen vanaf 1512 tot de Nederrijns-Westfaalse Kreits.
Als voogd van het sticht fungeerden achtereenvolgens:
 • de graven van Berg
 • de graven van de Mark, vanaf 1288
 • de hertogen van Kleef, vervolgens Gulik-Kleef-Berg
 • de markgraven van Brandenburg, vanaf 1609/1648, later Pruisen
In 1495 erkende de abdij tegenover de hertog van Kleef de erfelijkheid van de voogdij, waarbij zij de politieke onafhankelijkheid verloor, die erin bestond haar eigen voogd te kiezen.
Vier van de laatste zes abdissen waren ook abdis van het Limburgse abdijvorstendom Thorn. De allerlaatste prinses-abdis, Maria Cunigunde van Saksen, stierf op 8 april 1826 in Dresden.
In 1802 werd het gebied door Pruisen bezet en op 25-2-1803 werd in artikel 3 de annexatie door Pruisen gelegaliseerd. Na de Pruisische nederlagen van 1806 en 1807 kwam het gebied op 21-1-1808 aan het groothertogdom Berg. In 1813 werd het Pruisische bestuur hersteld.
 

Bezittingen

 
 • de stad Essen
 • de kwartieren Altenessen, Borbeck en Steele
 • de boerenhoven Karnap, Lippern en Lirich
 • de heerlijkheden Rellinghausen en Byfang
 • Huckarde (bij Dortmund)
 • het Land Breisig (sinds 1747 gemeenschappelijk met het hertogdom Gulik)
 • heerlijkheid Dorsfeld (bij Dortmund)
 • (Rüttenscheid, Frohnhausen, Altendorf, Holstershausen, Karnap, Stoppenberg, Frillendorf)
 
De Kolenmijn en industriecomplex Zeche Zollverein in Essen staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1986 werd het werk in de mijnen stopgezet.
In 2010, als het Ruhrgebied Culturele hoofdstad van Europa is, zal het terrein van de voormalige mijn het middelpunt zijn van de activiteiten. De kolenmijn is opgenomen in de Route der Industriekultur, die langs industriële bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gaat.
 

Skulpturenpark Zollverein

Skulpturenpark Zollverein is een beeldenpark met werken van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem.
Het beeldenpark is aangelegd op een afgeplatte Halde tussen schacht XII en de cokesfabriek van de in 1986 stilgelegde kolenmijn Zeche Zollverein in de Duitse stad Essen (Noordrijn-Westfalen).
 
Het beeldenpark maakt deel uit van de ontwikkeling door de Stichting Zollverein van de gebouwen en het omliggende terrein van de voormalige kolenmijn tot cultureel centrum en natuurgebied. De aanwezigheid van Ulrich Rückriem op DOCUMENTA IX was de directe aanleiding tot het inrichten van een beeldenpark met 6 werken (24 stenen).
Enkele beelden bevinden zich niet op de steenberg, maar in het nabijgelegen Skulpturenwald.
Het Kolenmijn- en industriecomplex Zeche Zollverein is onderdeel van de Europese Industrieel Erfgoedroute en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zeche Zollverein is in 2010 het culturele centrum van Ruhr.2010 - Kulturhauptstadt Europas.
 
Plaats hier uw ervaringen over Essen


Sunweb Vakantie Aanbiedingen Sudtours Vakantie Aanbiedingen KRAS Vakantie Aanbiedingen

Mooie andere Plaatsen of Streken in Europa zijn:


Essen Toerisme Recreatie Vakantie Bezienswaardigheden Toeristen Informatie Europa Vakantie Essen   Essen Ruhrgebied Duitse Noordrijn-Westfalen   Omschrijving Essen   Zoals Tweede Wereldoorlog Westfaalse Hoewel Friedrich Krupp industriële Thyssen ThyssenKrupp Villa Hügel familie Baldeneysee Tegenwoordig gebouwen bekendste Daarnaast heeft Duitsland Katernberg Zeche Kokerei Zollverein Werelderfgoedlijst UNESCO Bauhaus-architectuur Onderdelen Heidhausen Bredeney Kupferdreh Dilldorf Werden Kettwig   Essen Aalto-Theater Philharmonie Grillo Stadttheater Lichtburg Museum Folkwang worden regelmatig Istanbul Pécs Culturele Hoofdstad Het Verder Sticht Essen Het Saksische Altfrid Hildesheim Astnidhi Essen   Het gebied tussen Emscher Keizer Karel Reichsunmittelbarkeit   Binnen Heilige Roomse Nederrijns-Westfaalse Kreits Als Berg graven vanaf Kleef Gulik-Kleef-Berg Brandenburg later Pruisen In abdij voogd Limburgse abdijvorstendom Thorn Maria Cunigunde Saksen Dresden In Pruisen Pruisische Essen Altenessen Borbeck Steele Karnap Lippern Lirich Rellinghausen Byfang Huckarde Dortmund) Breisig Gulik) Dorsfeld Frohnhausen Altendorf Holstershausen Stoppenberg Frillendorf)   De Kolenmijn staat Europa voormalige middelpunt kolenmijn Route Industriekultur Zollverein Skulpturenpark Ulrich Rückriem Het beeldenpark Halde Stichting terrein cultureel Rückriem DOCUMENTA werken Skulpturenwald Het Kolenmijn- industriecomplex Europese Industrieel Erfgoedroute sinds centrum Ruhr2010 Kulturhauptstadt Europas  
 
 • Vakantie Aanbiedingen Kras
 • Vakantie Aanbiedingen Sunweb