Volg Toerisme Europe nu ook via Twitter

Toerisme Roemenie

No videos found!

Toerisme Roemenie

Vakantie, Toerisme en Bezienswaardigheden Roemenie


Toerisme in Roemenië, u vindt hier alles over uw Stedentrips in Roemenië of over uw Vakantie in Roemenië. Alle toeristische attracties, evenementen en bezienswaardigheden in Roemenië handig bij elkaar. Toerisme in Roemenië begint bij Toeristen Informatie Europa.

Toerisme in Roemenië

Roemenië is een republiek in Oost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Op een grondgebied van 238.391 km² heeft Roemenië 22.215.421 (2009) inwoners.

Op Hongarije en Moldavië na, wordt het Romaanse Roemenië ingesloten door Slavische landen. Naast de verscheidenheid aan culturen en hun invloed, de taal en de religie, bezit Roemenië veel ongerepte natuur. Het landklimaat (koude winters, warme zomers) en een dwars door Roemenië lopende bergketen, de Karpaten, zorgt voor diverse landschapssoorten. In het land zijn er verder nog brede zandstranden, een delta, maar ook oerbossen en vlaktes.
Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox en de grondwet garandeert vrijheid van godsdienst. De Roemeense taal behoort tot de Romaanse taalgroep en is dus verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees. Vooral in de schrijftaal is veel herkenning te ontdekken, voor degene die één van deze talen spreekt.
 

Geschiedenis van Roemenie na 1989

Na het eind van de Koude Oorlog in 1989 ontwikkelde Roemenië betere banden met West-Europa. Toch verlieten vele Roemenen na de revolutie het land wegens ontevredenheid. In mei 1990 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden, waar Iliescu tot president gekozen werd. Bij de volgende verkiezingen, in 1996, versloeg Emil Ion Constantinescu Iliescu, maar 4 jaar later werd Iliescu weer herkozen. Adrian Năstase werd premier.
Op 12 december 2004 werd Traian Băsescu gekozen tot president. Zijn belofte was om corruptie te bestrijden door bijvoorbeeld alle vroegere leden van de Securitate (Roemeense geheime dienst tijdens het communisme) te ontmaskeren. Hij werd gesteund tijdens verkiezingen door een coalitie, genoemd de Alliantie (DA) van Waarheid en Rechtvaardigheid, die gevormd werd door zijn Democratische Partij en de Nationaal-Liberale Partij. De overheid werd gevormd door een grotere coalitie die ook de Humanistische Partij (nu Conservatieve Partij genoemd) en de etnische Hongaarse partij UDMR omvatte.
 

De Geografie van Roemenie

De Karpaten verdelen Roemenië in drie landstreken: ten noordwesten Transsylvanië, ten zuiden Walachije en ten oosten Moldavië. Langs de kust, ten oosten van de Donau, ligt de Dobroedzja. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit vlakte, campia română (Roemeense vlakte), de Beneden-Donauvlakte. In het midden van het land, in Transsylvanië is er sprake van een hoogvlakte. Het uiterste westen van Roemenië (Crişana, Banaat) bestaat ook uit vlakte, en heet in het Roemeens de westervlakte (câmpia de vest).
In het noorden van de Dobroedzja vindt men de grootste delta van Europa, de Donaudelta. Deze delta is rijk aan vogels en vis.
Het hoogste punt van de Karpaten is de Moldoveanu (2554 m), een berg in het Făgăraş-gebergte (Transsylvanische Alpen of Zuidelijke Karpaten). Twee andere bergen in het Făgăraş-gebergte beslaan de tweede en derde plek.
De grootste rivier van Roemenië is de Donau, die grotendeels in Roemenië op de grens van Bulgarije stroomt. Aan de Donau liggen ook verscheidene belangrijke havensteden zoals Galaţi, Brăila en Tulcea. Andere grote rivieren, die niet belangrijk zijn voor de handel, zijn de Mureş, de Someş, de Olt, de Siret en de Proet.
Natuurrampen, zoals aardbevingen, lawines en overstromingen komen soms voor. De ergste aardbeving was de aardbeving van 1977. In 2005 en 2006 waren er verscheidene overstromingen. Vaak zijn er in de bergen, in de lente, (modder)lawines wegens smeltende sneeuw en regenval.
 

Toeristische steden in Roemenie

Roemenië heeft erg mooie, culturele en toeristische steden, hoewel er tijdens het communistische bewind vele stadswijken ten onder zijn gegaan. Zo heeft Timişoara bijvoorbeeld de bijnaam Klein Wenen, en had Boekarest in de jaren 20 en '30 de bijnaam Klein Parijs. De eerste elektrische straatverlichting in Europa was in Timişoara[4]. Iaşi en Cluj-Napoca hebben beroemde universiteiten en Constanţa de grootste en belangrijkste haven van Roemenië. En Boekarest, het op één na grootste gebouw van de wereld, het Parlementspaleis. Ook de middeleeuwse steden van Transsylvanië, zoals Sibiu, Braşov, Biertan en Sighişoara mogen niet vergeten worden.
 

Natuur in Roemenie

Roemenië is erg rijk aan natuur. Er zijn oerbossen, en Roemenië heeft bijvoorbeeld de grootste populaties lynxen, wolven en beren, van Europa. Ook bezit Roemenië vele zeldzame of zelfs unieke diersoorten.
De Donaudelta is bijvoorbeeld rijk aan vis en vogels, maar toch leven de meeste diersoorten in de bergen. Om de diersoorten te beschermen, zijn er natuurparken aangelegd.
Vroeger bedekten oerbossen bijna heel Roemenië (behalve het zuidoosten) Tegenwoordig bedekken bossen 26,2% (6.366.000 ha) van het land. In het zuiden, rond Boekarest, is er maar een klein beetje van overgebleven (zie Vlăsiabos).
De eerste bescherming voor dieren (Legea pentru Protectia Monumentelor Naturii) werd opgericht in 1930 maar een jaar later nam een andere organisatie het over, die nu nog steeds functioneert. Tegenwoordig worden er ongeveer 630 zones beschermd (totaal 1.200.000 ha). Buiten dit bestaan er drie biosfeerparken, 14 nationale parken en 362 naturale reservaten. Parcul Naţional Retezat (sinds 1935), Parcul Naţional Rodna (sinds 1990) en de Donaudelta (sinds 1938) staan op de UNESCO lijst van Werelderfgoeden.
 

Het klimaat in Roemenie

Roemenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Gemiddeld is het in de winter -3 °C en in de zomer tussen 22 en 24 °C.
In het zuiden van het land, op de Beneden-Donauvlakte, staat het jaarlijkse gemiddelde van temperatuur op 10 °C; in het noorden is dit 8 °C.
Lokaal zijn er vele verschillen, wegens de bergen in het midden, vlaktes in het zuiden, oosten en uiterste westen, de Atlantische Oceaan in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden.
De koudste temperatuur gemeten is -38,5 °C, in Bod op de Hoogvlakte van Braşov (ruimzins de Transsylvanische Hoogvlakte). De maximumtemperatuur was 44,5 °C bij Ion Sion op de Bărăganvlakte, een regio in de Beneden-Donauvlakte.
In het westen van het land is er meer neerslag dan in het oosten. Het jaarlijkse gemiddelde is ongeveer 637 mm, met (veel) meer neerslag in de bergen (1000–1400 mm/jaar) dan op de Bărăganvlakte (500 mm/jaar), in de Dobroedzja (400 mm/jaar).
 

Cultuur in Roemenie

Roemenië heeft een bloeiende en diverse cultuur, die onder andere tot uiting komt in architectuur en kunstvoorwerpen.
Roemenen zijn erg trots op hun ontdekkingen en uitvindingen. Zo ontdekte bijvoorbeeld een Roemeens het Coandă-effect (Henri Coandă was de "vader" van de moderne straaljager), insuline (door Nicolae Paulescu) en de vulpen (door Petrache Poenaru).
De Roemeense literatuur heeft onlangs wat bekendheid buiten de grenzen van Roemenië gekregen (meestal door vertalingen in het Duits, het Frans en het Engels). Sommige moderne Roemeense auteurs werden erg populair in Duitsland, Frankrijk en Italië, waaronder Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu en Linda Maria Baros.
De oudere klassieke schrijvers van Roemeense literatuur en Roemeense poëzie bleven ook zeer bekend buiten Roemenië. Traditioneel waarderen Roemenen poëzie meer dan Roemeens proza. Mihai Eminescu, een 19e eeuwse dichter is nog steeds erg geliefd in Roemenië, en wordt ook de "beste Roemeense dichter aller tijden" genoemd. Revolutiejaar 1848 had zijn echo's in de drie vorstendommen waardoor er midden 19e eeuw een nieuw elite tevoorschijn kwam: Mihail Kogălniceanu (schrijver, politicus en de eerste premier van verenigd Roemenië), Vasile Alecsandri (politicus, toneelschrijver en poëet), Andrei Mureşanu (publicist en schrijver van het Roemeense volkslied) en Nicolae Bălcescu (historicus, schrijver en revolutionair).
De werken van George Enescu zijn erg bekend voor Roemenen. Velen beschouwen Enescu als hun nationale musicus. Het symfonieorkest van Boekarest is naar Enescu genoemd.
 

Eten en drinken in Roemenie

De Roemeense keuken heeft veel Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden in zich opgenomen. De Roemeense maaltijd draait vaak grotendeels om vlees. Er wordt vaak schapenvlees en varkensvlees gegeten. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten.
Enkele Roemeense gerechten zijn:
 • Ciorbă, zure soep
 • Bors (geeft de zure smaak aan de Ciorbă)
 • Mămăligă, een soort maïsbrij
 • Sarmale met Smântănă, koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst
 • Mititei met mosterd, scherpe saucijsjes van een gekruid gehakt
 • Piftie, vlees in gelatine
 • Piftea, vlees / gebraden gehakt + kruiden
 • Pastramă (Pastrami), vaak gemaakt van schapenvlees
 • Sarmale
De nationale drank ţuică, een traditionele alcoholische drank, is een thuisgestookte pruimenjenever. Vooral op het platteland in Walachije is ţuică erg populair en palinka, een sterke vorm van ţuică, is meer populair in het noorden van Roemenië.
Vooral wijn, maar ook bier wordt veel gedronken door de Roemenen. De meest gedronken wijn is rode wijn. Iedere streek kent zo zijn eigen wijnsoort. De meeste wijn wordt gemaakt in het zuiden van de regio Moldavië.
 

Festivals in Roemenie

Ieder jaar zijn er verscheidene festivals in Roemenië. Zo is er bijvoorbeeld in de zomer aan de zee in Mangalia het Callatisfestival, in Vama Veche het Stufstockfestival en in Mamaia verscheidene (allemaal muziekfestivals). In Sighişoara vindt ieder jaar het "Festival van de Middeleeuwen" plaats.
Peninsula / Félsziget Festival - grootste muziekfestival van Roemenië
 

Sport in Roemenie

Roemenië is internationaal succesvol in een aantal sporten
De gymnast Nadia Comăneci was de eerste gymnast met een perfecte "tien" aller tijden. Dit deed ze in 1976 op de Olympische Spelen in Montréal, op 15-jarige leeftijd (!). Verder won ze op de Spelen van 1976 drie gouden medailles, een zilveren en een bronzen. Haar succes vervolgde op de Spelen van Moskou in 1980 waar ze twee gouden medailles en twee keer zilver won.
Ilie Năstase, de tennisser, is ook een internationaal bekende Roemeen. Hij won verscheidene Grand Slam-titels en vele andere toernooien; ook was hij succesvol wanneer hij dubbel speelde. Roemenië bereikte drie keer de finales van de Davis Cup.
Voetbal is erg populair in Roemenië. Er zijn vele spelers die ook internationaal bekend zijn (of waren). De voetbalclub Steaua Bucureşti was de eerste Oost-Europese club die een Europese titel behaalde. In 1986 wonnen ze de toenmalige Europacup I.
Rugby Union is ook traditioneel.
 

Toerisme en recreactie in Roemenie

Jaarlijks komen er meer dan 7 miljoen toeristen van overal van de wereld, waarvan de meeste uit West-Europa en de Verenigde Staten. De meest toeristische plaatsen maken deel uit van de Werelderfgoedlijst. De laatste jaren zijn er vele nationale parken gecreëerd die ook veel bezoekers aantrekken.
De grootste meren zijn Lacul Bicaz en Lacul Vidraru, beide stuwmeren in de Karpaten. De Transsylvanische Alpen, een deel van de Karpaten, heeft de hoogste berg van Roemenië, de Moldoveanu met 2545 meter. Dit gebergte staan ook bekend om zijn beren-, wolven- en lynxen-populaties.
Het noordoosten van Roemenië, de regio Boekovina, is beroemd om zijn vele beschilderde kloosters, met name Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa en Humor. De regio Maramureş in het noordwesten staat vooral bekend om zijn houten kerken en plattelandsdorpen.
Transsylvanië is een heuvelachtige regio, bekend om de typisch Saksische plaatsen als Sighişoara.
Walachije herbergt de hoofdstad Boekarest, maar heeft ook skigebieden, zoals de pistes in het Prahova-dal bij Sinaia en Buşteni. Ook bijzonder in Walachije is de doorgang van de Donau door de IJzeren Poort. Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel Peleş.
In de Dobroedzja zijn er brede zandstranden aan de Zwarte Zeekust, met toeristenplaatsen als Mamaia en Neptun. Ook is er de Donau-delta, de grootste rivierdelta van Europa. Dit gebied is erg populair bij vissers en voor boottochten.
De Transsylvanische Alpen en Oostelijke Karpaten kennen 's winters ski-toerisme en een ijshotel; in de zomer bergwandelingen, ook vanaf de vele berghutten (Cabane).
Ook is de regio Maramureş erg toeristisch. Toeristen komen daar niet alleen voor het mooie heuvel- en berglandschap maar ook voor de Roemeense, en ook andere zoals Duitse, cultuur. Daar kan men bijvoorbeeld de houten kerken van Maramureş vinden.
 
 
 
 
 
 
 
 


Sunweb Vakantie Aanbiedingen Sudtours Vakantie Aanbiedingen KRAS Vakantie Aanbiedingen
Roemenie Toerisme Stedentrips Vakantie in Roemenië Toeristen Informatie Europa Toerisme Roemenië Roemenië Oost-Europa Zwarte Bulgarije Servië Hongarije Oekraïne Moldavië Roemenië Romaanse Slavische Naast Karpaten Roemeens-orthodox Roemeense Italiaans Frans Spaans Portugees Vooral Koude Oorlog West-Europa Roemenen Iliescu verkiezingen Constantinescu Adrian Năstase Traian Băsescu gekozen president Securitate tijdens Alliantie Waarheid Rechtvaardigheid Democratische Partij Nationaal-Liberale gevormd coalitie Humanistische Conservatieve Hongaarse Geografie Roemenie De Transsylvanië Walachije Langs oosten Donau Dobroedzja zuiden (Roemeense Beneden-Donauvlakte Banaat) bestaat vlakte Roemeens vindt grootste delta Europa Donaudelta Moldoveanu Făgăraş-gebergte Alpen Zuidelijke Karpaten) Galaţi Brăila Tulcea Andere Mureş Someş Siret Proet Natuurrampen zoals aardbeving verscheidene overstromingen bergen wegens Roemenie Roemenië heeft toeristische steden Timişoara bijvoorbeeld Klein Wenen Boekarest bijnaam Parijs eerste Timişoara[4] Iaşi Cluj-Napoca Constanţa één Parlementspaleis Sibiu Braşov Biertan Sighişoara natuur oerbossen bezit vogels diersoorten Tegenwoordig Vlăsiabos) De Protectia Monumentelor Naturii) later andere Buiten Parcul Naţional Retezat Rodna (sinds UNESCO Werelderfgoeden   Het landklimaat warme winters Gemiddeld noorden midden uiterste westen Atlantische Oceaan Middellandse temperatuur °C Hoogvlakte Transsylvanische Hoogvlakte) Bărăganvlakte Beneden-Donauvlakte In jaarlijkse gemiddelde ongeveer neerslag mm/jaar) diverse onder Coandă-effect Coandă Nicolae Paulescu) (door Petrache Poenaru) De Duits Engels) Sommige moderne werden Duitsland Frankrijk Italië Eugen Ionescu Cioran Mircea Eliade Cărtărescu Linda Maria Baros De literatuur buiten Traditioneel poëzie Mihai Eminescu steeds wordt dichter genoemd Revolutiejaar Mihail Kogălniceanu Roemenië) Vasile Alecsandri Andrei Mureşanu Bălcescu schrijver George Enescu bekend Velen nationale Oostenrijkse Turkse Griekse grotendeels Iedere regio Ciorbă Ciorbă) Mămăligă Sarmale Smântănă Mititei Piftie vlees Piftea gehakt Pastramă Sarmale De drank ţuică populair Roemenië Vooral gedronken eigen meeste gemaakt Moldavië   Festivals Roemenie Ieder zomer Mangalia Callatisfestival Veche Stufstockfestival Mamaia Middeleeuwen" Félsziget Festival Roemenië   Sport Nadia Comăneci gymnast aller Olympische Spelen Montréal Verder Moskou gouden medailles internationaal Roemeen Grand Slam-titels succesvol Davis Cup Voetbal Steaua Bucureşti Oost-Europese Europese Europacup I Rugby Union Roemenie Jaarlijks komen wereld Verenigde Staten meest Werelderfgoedlijst jaren parken Lacul Bicaz Vidraru hoogste staan Boekovina Voroneţ Moldoviţa Suceviţa Humor Maramureş noordwesten staat vooral Saksische plaatsen Sighişoara Walachije Prahova-dal Sinaia Buşteni IJzeren Poort Kasteel Peleş In brede zandstranden Zeekust Neptun Donau-delta Oostelijke mooie Duitse cultuur houten kerken
 
 • Vakantie Aanbiedingen Kras
 • Vakantie Aanbiedingen Sunweb